Ta nejlepší, ale i nejjednodušší pizza, jakou jste kdy dělali, je tady. Hlavní ingredience? Čas! Když jí ho dopřejete, nebudete litovat.
Co mít ve spíži
- 500 g hladké mouky 00
- 350 - 375 g vody
- 10 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- trochu olivového oleje
- semolinu nebo mouku na podsypání
- toping (sugo z rajčat, olivového oleje, soli a italských bylinek), mozzarellu, šunku, olivy, cokoliv co máte rádi)
Harmonogram:
Ráno - vypracování těsta - 10 min, 3 překlady po 20 min, následně do lednice (1 hod od vypracování)
Odpoledne - vytažení z lednice 2 hod před pečením, hodinu před pečením tvarování
Postup:
Rozmíchejte droždí v troše vody (jen tak, aby se v ní rozpustilo a lépe se zapracovalo do těsta). Mouku, vodu a rozpuštěné droždí smíchejte v míse a nechte 5 min hníst robota. Poté přidejte sůl a trochu olivového oleje a hněťte ještě dalších 5-10 min. (Pokud máte ještě čas, nechte těsto ležet na lince, po 20 min přeložte, takhle celkem 3x.) Vypracované těsto přikryjte a dejte ho do večera odpočívat v lednici.
Těsto si z lednice vyndejte 2 hod před pečením. Po hodině si ho rozdělte na bochánky (z tohoto množství dělám 3 větší nebo 4 menší pizzy), pomoučněte a přikryjte utěrkou, zároveň zapněte i troubu s tálem (dejte ho do vyšších pozic), ideálně na 300°C nebo na plný výkon, co trouba dá.
Po další hodině vytvarujte. Na tomhle videu je velmi amatérský způsob, jak to dělám já, ale určitě existují i elegantnější cesty. Jde hlavně o to, abyste měli vyšší okraj než prostředek pizzy. Těsto dejte na lopatku vysypanou semolinou, naložte na něj, co máte rádi a hurá do trouby! Pečte 6 - 8 minut, podle výkonu trouby.
Poznámky
Těsto rozhodně neválejte válečkem! Vyhnali byste si z něj bublinky a nebylo by nadýchané.
Nechte si dost místa na krajích, tak se vám povedou velké a nadýchané okraje.
Pokud na pizze chcete vajíčko, přidejte ho až v průběhu pečení, cca po 3 minutách.
U nás nejvíc vítězí jednoduché kombinace, do trouby často dávám jen placku se sugem a mozzarellu natrhám až po vyndání z trouby. Na horké pizze se krásně rozteče.
Obvykle si tohodle těsta dělám dvojitou dávku a na den 2 ho použiji na focacciu nebo pinsu.