Jídlo je domov. A tihle skořicoví šneci jsou deka, se kterou se zachumláte na gauči.
Co je tím největším klíčem k úspěchu? Druhé kynutí, fakt ho nevynechejte, jinak vám všechna náplň uteče pryč.
Co mít ve spíži:
500 g hladké mouky
230 g mléka
100 g másla
60 g cukru
2 vejce
10 g čerstvého droždí
Špetka soli
Na náplň: 140 g másla, 130 g třtinového cukru, vrchovatá lžička skořice
Harmonogram:
Příprava těsta 20 min
Kynutí 1 hod (v zimě 2 hod)
Tvarování + dokynutí 1 hod
Postup:
Vyndejte z lednice máslo, aby trochu povolilo a dejte lehce ohřát 80 g mléka. Vlažné ho pak smíchejte se stejným množstvím mouky a 10 g droždí. Nechte pořádně probublat a následně smíchejte se všemi ostatními surovinami kromě másla. Hněťte asi 5 min v robotu, dokud nevznikne kompaktní těsto. Následně přihoďte pokrájené máslo a zapracujte do těsta, bude to trvat tak 10 min. Vypracované těsto (zkuste okénkový test) přikryjte a nechte cca hodinu kynout (v zimě klidně 2hod).
V pauze si připravte náplň. Smíchejte povolené máslo s cukrem a skořicí.
Po vykynutí si těsto rozdělte na poloviny, každou vyválejte (asi na 3 mm) a potřete půlkou náplně. Plát si nakrájejte asi po 3 cm na proužky a pak každý zvlášť srolujte. (Můžete zarolovat i celé v kuse a nakrájet až pak, ale takhle vyjdou hezčí. :)) Šneky nechte dokynout - ideálně 30-60 min v troubě s horkou vodou a zapnutým světýlkem. Pak je vyndejte a rozpalte troubu na 200° horní/dolní. Pečte 10 min s párou a 10 min bez, v druhé půlce už to sledujte.
Poznámky
U šneků moc ráda využívám lednicové kynutí. Těsto zadělám večer (pokud věřím droždí, tak i bez omládku, prostě vše kromě másla smíchám, vyhnětu a pak zapracuju máslo) a ráno už jen tvaruju a peču. Druhé kynutí pak ale prodlužte na 60-90 min v teple.
Nezapomeňte si udělat okénkový test, podle kterého poznáte správně vyhnětené těsto. Na těhle drobnostech pak závisí, jak nadýchaní šneci jsou.
Když si těsto dělím (někdy dělám větší dávku a dělím na třetiny), tak vždycky vážím, aby mi i náplň vyšla rovnoměrně.
Čerstvé droždí jde nahradit tak 3-4 g sušeného.
Dají se dělat různé tvary jako např kanelbulle či je smotat do formy na muffiny. U tvarů, kdy je nemáte namačkané na sobě pak zkraťte dobu pečení cca o 3-5 min.