Echt vafle ze zbylého kvasu

Tyhle kvasové vafle jsou moje číslo jedna, když doma dojde pečivo a nevím, co bych vymyslela k snídani nebo když si chci druhý den udělat trochu hezčí ráno. Většinu práce odbudete večer, takže ráno už je to celkem rychlovka. A navíc do nich zužitkujete zbytkový kvas z večerního krmení.

Co mít ve spíži na asi 8 větších vaflí:

30 g (cca lžíce) kvasu (používám večerní přebytky z krmení)
40 g másla
30 g třtinového cukru (z toho 10 g vanilkového, je-li po ruce)
250 g mléka (dle preference)
180 g hladké mouky (2/3 pšenice, 1/3 celozrnná špalda)
špetka soli
1 vejce
1/3 lžičky jedlé sody

Něco nahoru – džem, sirup, rozvar, ovoce, nuttelu, tvaroh, zakysanku, granolu, ... no prostě cokoliv je komu po chuti a co dům dá.

Harmonogram:

Den 1 - 10 min večer na umíchání těsta
Den 2 - 2 min ráno na rozehřátí vaflovače a přimíchání vejce + jedlé sody, 10 min pečení

Postup:

Máslo si rozehřejte a mezitím připravte do mísy ostatní suroviny, všechno pak dobře promíchejte metličkou a nechte stát na lince (v létě nechávám v té nejchladnější části u okna). Ráno přimíchejte vejce a jedlou sodu. Lijte do vaflovače.

Poznámky:

Mouku můžete použít všechnu jen hladkou, případně větší podíl celozrnné (pak ale přidejte trochu mléka).

Mléko lze použít i rostlinné, skvěle funguje třeba ovesné.

Počítejte s tím, že těsto přes noc naběhne, zvolte proto větší mísu, ať nevyrazí na nechtěný rajz.

Rozmařilci můžou vaflovač před pečením potřít trochou másla, ale není to nutné.

Do vaflovače lijte menší množství než se tam na první pohled vejde, a to ze dvou důvodů. Těsto i tam celkem naběhne a pak taky - tenké okraje krásně křupou.

Top tip na závěr: pokud vaše drahá polovička náhodou vstane dřív, napište jí na misku, co do ní přidat, abyste mohli vstávat už k hotový vaflím. Koneckonců, udělali jste pro ně už večer dost. :)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz