Echt závin / babka

Tenhle recept je můj srdcový. Záviny miluju už od mala. Nejdřív to byly balené jablečné ještědky, pak makové půlzáviny Ölz. Ani jedno se s tímhle samozřejmě nedá srovnávat a jen u tohoto přiznání už se červenám, ale holt se ze mě stala pekařka až později. Za to teď už si ho v obchodě nekoupím.

IMG_8072

Co mít ve spíži

500 g hladké mouky
220 g mléka
1 vejce
15 g droždí
75 cukru
4 g soli
75 g oleje + sádla - půl na půl

 

Náplň:
Maková: 200 g máku, 250 g mléka, 60 g cukru moučka, 40 g medu, 100 g švestkových povidel - společně do hrnce, nechat 5 min probublat na mírném plameni a pak vychladit
kombinuju jí s rybízovou marmeládou
Čokoládová: na babku za nás potom vede kombinace oblíbené čokopomazánky a malin

Hamonogram

Příprava těsta - 15 min
Kynutí - 60-90 min
Náplň a tvarování - 10 min
Dokynutí - 30-60 min
Pečení - 45 - 55 min
Závin/babku tedy můžete mít za 2,5 - 3 hod

Postup

Nejdřív probuďte droždí - zahřejte 100 ml mléka, přidejte 100 g mouky a přidejte droždí. Nechte spolu hezky probublat cca 15 min. (Pokud svému droždí věříte, směle tenhle krok přeskočte.)
Smíchejte všechny suroviny KROMĚ oleje/sádla v míse robota a nechte hníst asi 5 min. Potom postupně přidávejte sádlo a olej a hněťte dalších asi 10 min - dokud nebude těsto krásně hladké. Musí projít okénkovým testem. :) Pak ho nechte asi hodinu kynout při pokojové teplotě.

Mezitím si připravte náplň. Té makové mám vždy pár dávek v mrazáku, tak jen včas vyndám.

Po prvním kynutí těsto rozdělte na poloviny a vyválejte. Každá půlka bude mít cca 400 g a přesně tolik dávám i náplně do závinu. Ten pomažte cca 320 g makové náplně a zbytek rybízovou marmeládou. U babky a čoko pomazánky dejte na svůj instinkt a zvolte přiměřené množství. :)

Zarolujte a nechte dokynout v troubě s horkou vodou a zapnutým světýlkem. Dokynuté jsou záviny, které se krásně klepou, když zatřesete s plechem. Aby vám závin nepraskl, propíchněte ho na několika místech párátkem (zajeďte hodně hluboko) a potřete mlékem. Pak už jen vložte do trouby rozpálené na 170° h/d a pečte asi 45 - 55 min, prvních 20 min s plechem s horkou vodou.

photo-1

Poznámky

Náplň dávejte na těsto vždy vychladlou! Jinak se vám těsto potrhá a rozlepí.

Babku zarolujete stejně jako závin, následně ji podélně rozkrojíte, otočíte náplní vzhůru a jen párkrát zapletete. Dejte jí pak do formy na biskupský chlebíček, který vystelte peč. papírem (lépe se pak vyndává).

Pokud chytnou barvu brzy, stáhněte teplotu po 35 min o 10°, pečete pak ale déle.

Pokud se vám po upečení babky a záviny propadnou, chtěly zůstat v troubě ještě o chlup déle.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz