Kvas - pár gramů lepkavé kašičky a jaké dokáže zázraky! Kvas v kondici chce mít doma každý, kdo se pouští do domácího pečiva. A není divu, je to právě on, kdo stojí za nadýchanou střídou. Kvas si můžete koupit v pekařství, mrknout na Kváskovou mapu a uloupnout si třeba od souseda nebo si ho doma můžete udělat sami. A na to se dnes podíváme trochu blíž.
Co mít ve spíži
• Celozrnnou žitnou mouku
• Vodu
Harmonogram
První den
15:00 - 50g mouky + 75g vody
Druhý den
15:00 - přidat 125g + 125g
Třetí den
15:00 - nechat 50g kvasu + 50g mouky + 50 g vody
Čtvrtý den
15:00 - nechat 50g kvasu + 50g mouky + 50 g vody
Už by měly být vidět bublinky.
Pátý den
15:00 - nechat 50g kvasu + 50g mouky + 50 g vody
Pokud se zvětší 2x, začít krmit 1:2:2 (tedy např. 20g kvasu, 40g mouky, 40g vody). Pokud zatím o tolik nenaroste, pokračujte 1:1:1.
Poznámky
Základ úspěchu je zajistit kvasu správnou teplotu, která je okolo 25°C (rozmezí 24 - 28 je super). Pokud doma tolik nemáte, buďte kreativní. Strčte skleničku do troubu a zapněte na chvíli žárovku, případně ho dejte vyhřívat k oknu na sluníčko.
Každé krmení přendejte kvásek do nové, vymyté skleničky a i lžičku berte až laboratorně čistou.
Neorientujte se jen podle časového rozvrhu. Kvas potřebuje nakrmit ve chvíli, když mu probublá čepička a začne klesat. Pokud tohle nastane, nakrmte, rozvrh, nerozvrh.
Asi tak čtvrtý den by mohl začít nakysle vonět – to je to, co chceme, nelekněte se!
Na svůj kvas používám Pernerku, sedí mu, ale rozhodně to není dogma. Hlavní kritérium čerstvost. Pokud vám nějaká celozrnka leží ve spíži už 2 roky, pravděpodobnost prokvašení se velmi snižuje.
Buďte trpěliví, pokud to vašemu kvasu trvá déle. Není to sprint, ale maraton.
Z kvasu můžete poprvé péct za cca 14 dní, ale většinou to ještě nebude úplně ono. Časem (a pravidelným krmením) bude sílit.
Dospělý kvas pak krmím stylem - špinavá sklenička + 20g mouky + 20g vody, většinou 2x denně, v létě to chce i 3x vlivem vyšších teplot.
Pokud z kvasu chcete péct třeba jen 1x týdně, můžete ho ukládat do lednice (pokud je nově založený, dejte mu na lince alespoň 10 dní). Každý kousek je jiný a i se jinak chová, což časem vypozorujete, ale alespoň na začátek doporučuji před pečením 2x prokrmit na lince (tzn. zítra večer chci dělat rozkvas, kvas si vyndám dnes večer z lednice, nakrmím, nakrmím znovu ráno a večer už jde část do rozkvasu a nakrmený zbytek zpět do lednice).